首页 >  土人新闻 >  媒体报道 >  正文

XMAROCHOS:“海绵城市”是什么?

2023-12-06 作者:XMAROCHOS 来源:XMAROCHOS

Кунцзянь Юй. Фото: The Cultural Landscape Foundation

У жовтні китайський ландшафтний архітектор Кунцзянь Юй отримав чергову відзнаку — премію Оберландер. Журі відзначило, що він переспрямував ландшафтну архітектуру від «руйнівної конфронтації з природою» до взаємодії та адаптації.

Він здобув міжнародне визнання як автор концепції «міста-губки» — sponge city. Це модель містопроєктування, стійка до повеней і підтоплень на тлі змін клімату. Можна назвати її стійкою дренажною системою в міських масштабах. У Китаї цю концепцію ухвалили на державному рівні в 2013 році.


Проєкт Turenscape у Китаї: Sanya Dong’an Wetland Park

61-річний архітектор зараз живе в Пекіні, але народився він у маленькому селі. На думку Вільяма Сондерса, автора книги про нього (Designed Ecologies: The Landscape Architecture of Kongjian Yu), звідти й походить його любов до природних і невибагливих до догляду просторів та неприйняття декоративних, надміру штучних ландшафтів.

Сам Юй згадує, що у віці десяти років упав у річку й ледь не потонув. Його врятували гілки верби, за які він зміг ухопитися. Поєднання води та рослинності залишилося для нього втіленням стійкої екосистеми.

Його фірма Turenscape реалізувала понад 600 проєктів у понад 200 містах: переважно китайських, але також у Франції, Індонезії, Сінгапурі, Таїланді, США.


Проєкт Turenscape у Таїланді: Benjakitti Forest Park

Агресивна міська забудова, скорочення площі зелених зон, штучні покриття та ущільнення шару ґрунту під будівлями та дорогами робить міста вразливими до злив та інших опадів.

Концепція «міста-губки» передбачає надання пріоритету таким об’єктам, як болітця, незаасфальтовані стежки та доріжки, дощові сади, зелені дахи, підземні резервуари, водопроникні тротуари тощо.


Проєкт Turenscape у чайнатауні Сіетла, США: Hing Hay Park

Юй вважає водний менеджмент основою проєктування стійких екосистем у містах. За його словами, ідея міста-губки спирається на воду та взаємодію з нею: сповільнення води, її затримання, повторне використання, утворення пористорого ландшафту.


Source: https://hmarochos.kiev.ua/2023/12/05/landshaftnyj-arhitektor-yakyj-vygadav-mista-gubky-hto-vin-takyj-i-shho-cze-za-konczepcziya/