Homepage >  Project >  Landscape >  Text

Beach of Qinghuangdao City

2015-02-11

Project Information

Project Location:
China Qinghuangdao City, Hebei Province, China
Project Classify:
Landscape
Project Scale:
60km2 ,6.4 km in length
Design Time:
2006-8-
Buildtime:
2008--
Chief Designer:
Turenscape (Beijing Turen Design Institute)

Project Profile

1 Project Statement

Using various Regenerative Design techniques, a heavy eroded, badly abused and decaying beach has been ecologically recovered and successfully transformed into a well visited place, demonstrating landscape architects can professionally facilitate the initiatives of rebuilding a harmonious relationship between man and nature through ecological design.

2 Project Narrative

The beach is located along the Bohai Sea shoreline of Qinhuangdao city, a touristic coastal city in North China’s Hebei Province, 6.4 kilometers in length and an area of 60 hectares. The whole site was in an environmentally and ecologically damaged condition. The costal sand dunes were heavy eroded, the costal vegetation was decaying and the beach was deserted and littered; Prior unwise development had destroyed the costal wetland and left it full of debris.

The intention of this project is to rehabilitate the damaged natural environment, restore and unveil to tourists and local residents the beauty of the site while transforming a former degraded beach into an ecologically healthy and aesthetically attractive landscape.

The whole site can be divided into three zones:

2.1 Zone-1: Boardwalk as an Ecological Restoration Srategy

This is basically a windy shoreline about 5 kilometers long, covered with coastal sand dunes and diverse plant communities which have adapted themselves to various site conditions; they include: wetland communities of cattail (Typha angustifolia), sand dunes grass communities, Amorpha shrub (Amorpha fruiticosa), Chinese Tamarisk (Tamarix chinensis) groves, forests of Black Locust (Robinia pseudoacacia). and willow (Salix matsudana).

For a long time, this shore line had been deserted, heavily eroded and littered, and almost inaccessible to tourists and local residents. The design solution has carefully arranged a boardwalk that winds along the shoreline, linking different patches of plant communities. This boardwalk not only allows visitors to experience the different plant communities on the way, but also acts as a soil conservation installation that protects the shoreline from the erosion caused by the ocean wind and weave.

Eco-friendly bases are designed using fiberglass that allows the boardwalk to “float” above the sand dunes and wetland. The fiberglass bases are specially prefabricated containers that can be filled with sand or be empty depending on the soil conditions. This innovative and now patented (by the landscape architect) techniques not only makes the process of boardwalk installation much easier in a natural environment than the conventional construction approach, which could be a harder task, but also make minimum impact to the environment.

Resting pavilions, shading structures and environmental interpretation systems are designed along the boardwalk that are carefully sited for the scenery, allowing to visualize the ecological meaning of the site and highlighting their panoramic beauty. These pavilions become attractive focal points for tourists and the local residents who come in groups to enjoy the landscape and recreate.

2.2   Zone-2: A Recovered Wetland With An Interlocking Wetland Museum

The central zone is where the new bird museum is built. It was a degraded coastal wetland as well, adjacent to an intertidal zone that had been listed as a national bird reserve. This site was an abandoned construction from a former theme park, which destroyed the coastal wetland habitats when built. The site was also covered with building debris and garbage.

Ecological recovery was a strong need, so the landscape architect searched for an idea which could be natural, social and economically sustainable: A Wetland Museum was built on this site as an education facility in association with the bird reserve beyond.

Inspired by the bubble-patterned water sinks along the intertidal zone, water holes are created in among the building debris to catch the rain water from the land that allow wetland plant and animal communities to get established, also attracting birds to forage.

The Wetland Muse
All comments only on behalf of Internet users
Refresh

Comments

  • Lucia2012-09-27 00:43
    Wonderful projetc!
  • des lee2011-05-16 20:11
    wowowow
  • rachat de credit2010-11-25 13:03
    I like reading your site for the reason that you can always bring us new and awesome stuff, I feel that I must at least say a thank you for your hard work. - Henry
More